Coachingul

Astazi am să incerc să demistifiez un pic ce ȋnseamnă Coachingul. Cu multi ani ȋn urmă cȋnd  nu aveam nici o noțiune de coaching,  ȋntamplator am beneficiat de mai multe servicii de coaching.  Deșii pe moment credeam că este o pierdere de timp și de bani,  ȋn cursul saptamanilor care au urmat, acest suport susținut ȋncepea să aibă efect asupra mea și  ca niște baloane lipite de mine, simțeam cum fac POC ! POC !  Aceste explozii de conștiință sub formă metaforică de : poc, poc,  mă ducea  la  reflexii importante. Ȋntelegeam de ce și pentru ce a fost așa, și cum se schimba totul..... sau mai bine zis, eu mă schimbam...

Apelezi la un coach cand nu știi incotro să mergi ȋn viață

Un coach devine valoros pentru că te poate sprijini să afli exact ce vrei. Te poate ajuta să afli ce-ți dorești cu adevărat, ce este important pentru tine, ce efecte vrei să generezi în viața ta, în ce etapă a vieții tale te afli. În această etapă dobândești claritate asupra a ceea ce vrei și asupra a ceea ce ai nevoie cu adevărat.

Apelezi la coaching când știi ce vrei, dar nu ești sigur de calea pe care trebuie să o urmezi

În această etapă un coach te va sprijini să-ți clarifici opțiunile, să generezi noi opțiuni și să o alegi pe cea mai potrivită pentru tine.

Știi calea pe care vrei să o urmezi, iar un coach te sprijină să-ți faci un plan!

Un coach bun te ajută să-ți definești planul, să-ți definești pașii de acțiune, să estimezi riscurile, să estimezi timpii de implementare sau eventualele obstacole.

Știi ce-ai de făcut, însă pur și simplu nu o faci!

În acest punct coachul are o misiune dificilă, însă a ta ca și client este și mai dificilă. Printr-un demers de explorare, în această etapă, cântărești, evaluezi, explorezi și conștientizezi lucruri care te vor pune în mișcare în direcția pe care tu ți-o dorești. Uneori îți lipsește o strategie, alteori ai o teamă de eșec, alteori se manifestă o frică. Fiecare caz este diferit.

 

 Fitness Coaching pentru acțiune!

Această etapă este aceea în care mergi la coaching ca la sala de fitness, adică de întreținere. Acest lucru înseamnă că ai depășit cele 4 etape de mai sus și știi ce vrei să faci, știi și cum, ai și un plan și ai trecut și la acțiune. Acum doar optimizezi, găsești căi mai bune, redefinești obiective, monitorizezi progresul, îți structurezi activitățile. În această etapă se merge și către anticipare, către prevenirea unor probleme, către lecții învățate din greșeli foarte rapid. Se iau problemele din ”fașă” cum se spune, pe de o parte, iar pe de altă parte se optimizează ce există deja.

Blocajul, una dintre situațiile cele mai întâlnite în coaching.

Blocajul se poate manifesta și în etapele anterioare într-o formă sau alta. Cu ajutorul unui coach vei afla de ce te afli în acel blocaj și ce opțiuni viabile ai la dispoziție pentru a ieși din acel blocaj.

Lipsește ceva ……. ce numai coaching-ul mă poate ajuta să aflu

Ai experimentat vreun moment în viață, în relația personală, în carieră sau în business că ”lipsește ceva”?. Teoretic, toate par bune și frumoase, însă parcă lipsește ceva. Nu știi ce anume lipsește, uneori ai o bănuială, alteori nu. Este diferit de confuzie, pentru că nu ești confuz, ci te simți doar neîmplinit sau nefericit cu toate că nu ai un motiv specific. Tot un coach te poate ajuta 

 

 Coaching pentru focus!

Acest coching seamănă în oarecare măsură cu fitness coching însă este ușor diferit. Când apelezi la un coah, în mod automat îți iei un angajament și față de tine și există un terț lângă tine (coch-ul) care te sprijină, te monitorizează, te întreabă, etc. Există situații în care oamenii apelează la coahing doar ca o măsură de presiune ușoară pentru a se asigura că râmân focusați pe un anumit proiect sau pentru a face anumite schimbări sau orice altă situație. Întâlnirile cu un coch te mențin în priză, amânările sunt mai puține și viteza de dezvoltare este mai mare.

Coaching când ceva nu funcționează

Aici cochingul apare ca o soluție viabilă la o problemă punctuală cu care clientul se confruntă. Aceste probleme pot fi foarte mici…sau foarte mari

Exemple de probleme în plan personal: simt că că viața mea nu are nic un sens, relația mea de cuplu este un dezastru, relația cu copilul meu m-a dus în pragul nebuniei, sunt nefericit, nu am încredere în mine, parcă nu mai scap de probleme, sunt stresat/ă, sunt agitat/ă, etc.

Exemple din viața profesională: m-am săturat de acest job, nu știu ce mi s-ar potrivi, nu mă înțeleg cu colegii, nu mă încadrez niciodată în timp, amân întodeauna, am obosit, echipa mea este demotivată, etc

Aceste situații, cu cât trenează mai mult, cu atât devin mai frustrante și mai stresante. Există fel și fel de căi de a ieși din aceste situații, evident, în funcție de natura lor, de gradul de intensitate sau complexitate.

Coachingul pe care eu il practic este un Hypno-coaching bazat pe performanta si pe stima de tine insuti. Desii sunt specialista in relatiile de cuplu, pot sa spun cu mandrie ca am avut rezultate in toate domeniile vietii. De ce ?  pentru ca utilizez peste 80 de metode, technici, practici diferite  si adiacente, exercitii in cabinet si acasa care te ajuta sa te eliberezi de blocaje, de frici, sa iti creasca stima de tine insuti, sa ai curaj sa iei viata in piept, sa performezi si sa fii fericit !

Corina Caltan

Thérapeut energetique, Hypno-coach de vie